Ένα απο τα πιο αγαπημένα και λαχταριστά φαγάκια για το Κυριακάτικο τραπέζι και όχι μόνο.
Υλικά για ταψί 38 cm ( 7 μεγάλες μερίδες και βάλε :P)
Για τα μακαρόνια:
500 γραμμάρια μακαρόνια Νο3
Νερό
Λίγο ελαιόλαδο
Αλάτι
250 γραμμάρια μαργαρίνη
Τριμμένο κεφαλοτύρι
Για τον κιμά:
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
Ελαιόλαδο
1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο ή ανάμεικτο
250 γραμμάρια σάλτσα ντομάτας (αν δεν έχετε σπιτική, θα χρειαστείτε 500 γραμμάρια ντοματοχυμό)
1 ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί ή ρετσίνα
500 γραμμάρια ζωμό κρέατος ή λαχανικών
Μαϊντανό
Θυμάρι
Αλάτι
Πιπέρι
Κόλιανδρο
1 πρέζα ζάχαρη
Για τη μπεσαμέλ:
1 λίτρο γάλα
2 κουταλιές μαργαρίνη
7 κουταλιές κορν φλάουρ διαλυμμένο σε λίγο γάλα
Λίγο μοσχοκάρυδο
Λίγο πιπέρι
Εκτέλεση:
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε νερό, με λίγο αλάτι και ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα μακαρόνια. Μόλις είναι έτοιμα τα σουρώνουμε. Στην κατσαρόλα λιώνουμε τη μαργαρίνη, σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τα μακαρόνια. Πασπαλίζουμε με τριμμένο κεφαλοτύρι και απλώνουμε μια στρώση στο ταψί μας. Τα υπόλοιπα τα κραταμε για τη συνέχεια.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σκόρδο και αφηνουμε να σωταριστούν για 2 λεπτά. Στη συνέχεια ρίχνουμε τον κιμά και τον "πατάμε" με κουτάλι να απλωθεί σε όλη την επιφάνεια του τηγανιού. Μετά απο 1 λεπτό ανακατεύουμε τον κιμά, να διαλυθεί και σβήνουμε με ρετσίνα ή λευκο κρασί. Προσθέτουμε το ζωμό, το ντοματοχυμό, τη ζάχαρη (για να ισορροπήσει το "ξινό" στοιχείο της ντομάτας), το αλάτι, το πιπέρι, τον κόλιανδρο, το θυμάρι, το μαϊντανό και αφήνουμε να βράσει. Μόλις "πιεί" τα υγρά του σβήνουμε τη φωτιά. Στο ταψί που έχουμε ήδη απλώσει μια στρώση μακαρόνια, απλώνουμε απο πάνω τον κιμά και πάνω απο τον κιμά ρίχνουμε και τα υπόλοιπα μακαρόνια.
Σε μια κατσαρολίτσα βάζουμε 1 λίτρο γάλα και 2 κουταλιές μαργαρίνη. Μόλις ζεσταθεί και αρχίσουν να βγαίνουν ατμοί (πριν αρχίσει να βράζει), προσθέτουμε το διαλυμμένο κορν φλάουρ και αρχίζουμε να ανακατεύουμε με το σύρμα σε μέτρια φωτιά, προσέχοντας να μη "μας αρπάξει". Μόλις δημιουργηθεί η βελούδινη μπεσαμέλ ρίχνουμε λίγο πιπέρι, μοσχοκάρυδο και αποσύρουμε απο τη φωτιά. Στη συνέχεια πάνω απο την τελευταία στρώση μακαρονιών, απλώνουμε τη μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο κεφαλοτύρι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ.
Καλή σας όρεξη!
Μία μερίδα, παρακαλώ! Περιποιημένη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΑ!
;-)
ΣΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ, γλυκιά μου!
Οι μεγάλες μερίδες επιβάλλονται!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά :*
Δεν υπάρχει σπιτικό που να μη λατρεύει αυτό το φαγάκι!!! Μπράβο Αριάδνη μου το έκανες τόσο λαχταριστό!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό πρωινό να έχεις!
Καλημέρα Αριάδνη μου! Λατρεμένο φαγάκι και η προσθήκη του κόλιανδρου του πάει καταπληκτικά!! Γεια στα χέρια σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σου μέρα!
Τι ωραίο φαγητό το παστίτσιο..... και μου αρέσει πολύ ο τρόπος που υπολογίζεις τις μερίδες.... μεγάλες!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα!!
Αγαπημένο φαγητό και πολύ νόστιμο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι λατρεμένο φαγητό και φυσικά εύκολο (αν έχεις την πείρα),ωραία η συνταγή σου Αριάδνη μου....και διπλή μερίδα σ'εμένα....φιλάκια!
ΑπάντησηΔιαγραφή