Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Γεμιστά μελομακάρονα


Η συνταγή είναι της μαμάς για μελομακάρονα "μπισκοτένια" με γέμιση καρύδι. Ασφαλώς μπορείτε και να μην τα γεμίσετε και να τα αφήσετε σκέτα.
Υλικά:

7 κούπες του τσαγιού αλεύρι
1 κούπα του τσαγιού σιμιγδάλι
2 κουταλάκια κοφτά μπέικν πάουντερ
1 κουταλάκι μαγειρική σόδα
1 πρέζα αλάτι
3 κούπες του τσαγιού του τσαγιού ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο
1 φλυτζανάκι του καφέ ζεστό νερό
3/4 κούπα του τσαγιού ζάχαρη
1/2 κούπα του τσαγιού χυμό πορτοκαλιού
Μισό φλυτζάνακι του καφέ κονιάκ

Για τη γέμιση ή το πασπάλισμα:

1 κουταλάκι τριμμένο γαρύφαλλο
1 κουταλάκι τριμμένη κανέλα
2 κούπες του τσαγιού καρύδια κοπανισμένα

Για το σιρόπι:

2 κούπες του τσαγιού ζάχαρη
2 κούπες του τσαγιού μέλι
2 κούπες του τσαγιού νερό

Εκτέλεση:

Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το ηλιέλαιο, το αλάτι, τη ζάχαρη και για να λιώσει προσθέτουμε το ζεστό νερό. Σε ένα ποτήρι αναμειγνύουμε το χυμό πορτοκάλι, το κονιάκ και τη σόδα και ρίχνουμε στη λεκάνη. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν, το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε. Πλάθουμε τη ζύμη στο χέρι μας κι αν θέλουμε προσθέτουμε μισό κουταλάκι γέμιση και ξαναπλάθουμε για να δώσουμε το σχήμα.  Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC στον αέρα  για 30' περίπου. Μόλις κρυώσουν τα μελομακάρονα, βράζουμε το σιρόπι για 5'. Βουτάμε τα μελομακάρονα στο ζεστό σιρόπι για 2' και με τρυπητή κουτάλα τα βγάζουμε και τα τοποθετούμε σε πιατέλα. Μόλις τελειώσουμε τη διαδικασία πασπαλίζουμε με καρύδια και γαρύφαλλο με κανέλα.

8 σχόλια:

  1. Αχ, πρόλαβα???
    Θα κεραστώ ευχαρίστως!!!
    (Ξέρεις... για να έχω όνειρα γλυκά!!!)
    ;-) χαχα!!!
    'Γεια στα χέρια σου!
    Καλό βράδυ!
    ΣΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και του χρόνου κορίτσι μου να μυρίσει το σπίτι σου νοστιμιές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τελεια ιδεα τα γεμιστα μελομακαρονα!!! και του χρονου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. μολις ειπες γεμιστα, κατι σκιρτησε μεσα μου!!! χαχαχαχα

    φιλαναδα, τελεια!!! παντα τετοιες μυρωδιες να μας φερνεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και του χρόνου, και του χρόνου!
    Περίπου την ίδια συνταγή έχουμε, μόνο που εγώ βάζω ελαιόλαδο.
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. φετουλα απιθανη!! και του χρονου!!! παντα όμορφα πράγματα και γλυκά να φτιάχνεις!! καλές γιορτές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ όμορφα φαίνονται τα μελομακάρονα, τα γεμιστά ακόμα πιο ωραία!!! Και του χρόνου! Καλό Σ/Κ, ΧΟΧΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τι θέλω εγώ και σε διαβάζω νυχτιάτικα και μετά στεναχωριέμαι, δεν μπορώ να καταλάβω! Χαχα! Καλό ξημέρωμα κακούργα Αριάδνη :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή