Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2016

Vegan "σουτζουκάκια" απο μαυρομάτικα φασόλια με λευκή χορτοφαγική σάλτσα


Θέλετε να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό είτε είστε χορτοφάγος, είτε απλά επειδή νηστεύεται;;
Δοκιμάστε τη vegan εκδοχή με "σουτζουκάκια" από μαυρομάτικα φασόλια και λευκή χορτοφαγική σάλτσα.

Υλικά για τα "σουτζουκάκια"

250 γραμμάρια μαυρομάτικα φασόλια ή 3 κούπες τσαγιού καλά βρασμένα μαυρομάτικα φασόλια
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κούπα του τσαγιού νιφάδες βρώμης
4-5 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Μείγμα μπαχαρικών για μπιφτέκια
1 κύβο λαχανικών τριμμένο
Αλάτι
Πιπέρι
Κύμινο
Κόλιανδρο
Κάρυ
Βασιλικό
Δυόσμο
Λίγο αλεύρι ακόμη για το τηγάνισμα

Για τη σάλτσα:

3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κούπες του τσαγιού γάλα σόγιας
Αλάτι
Πιπέρι
Κόλιανδρο
Μείγμα μπαχαρικών



Βράζεται τα φασόλια για 10 λεπτά, πετάτε το νερό και ξαναβράζετε για 40 λεπτά περίπου σε δυνατή φωτιά, προσέχοντας να μην τελειώσει το νερό και να έχουν βράσει καλά. Στραγγίζουμε και σε μια λεκάνη ρίχνουμε τα όσπρια και τα λιώνουμε με την πρέσα για πουρέ. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το ελαιόλαδο, το μείγμα μπαχαρικών, το κύβο, το κάρυ, το δυόσμο, το βασιλικό, το αλάτι,το πιπέρι, τον κόλιανδρο, το κύμινο και ανακατεύουμε καλά.

Προσθέτουμε το αλεύρι και τις νιφάδες βρώμης και ζυμώνουμε. Δίνουμε το επιθυμητό σχήμα στη ζύμη μας. Περνάμε ένα ένα τα "σουτζουκάκια" απ το αλεύρι και τηγανίζουμε με ελαιόλαδο, σε δυνατή φωτιά, από όλες τις πλευρές σε αντικολλητικό τηγάνι. Μόλις είναι έτοιμα τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και ετοιμάζουμε τη σάλτσα.

Αν δεν σας αρέσει το τηγάνισμα, μπορείτε να τα ψήσετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200οC για λίγα λεπτά, δίχως να τα αλευρώσετε.

Σε ένα αντικολλητικό κατσαρολάκι ρίχνουμε το ελαιόλαδο. Μόλις "κάψει" προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με σύρμα. Μόλις ροδίσει σε μέτρια φωτιά, σταδιακά και ενώ ανακατεύουμε ρίχνουμε το γάλα και τα μπαχαρικά. Δε σταματάμε να ανακατεύουμε για περίπου 15 λεπτά. Αν δείτε πως η σάλτσα είναι αραιή για τις προτιμησεις σας, ρίξτε λίγο ακόμη αλεύρι.


11 σχόλια:

  1. great post :)
    love your blog!

    http://itsmetijana.blogspot.rs/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι καταπληκτικά υλικά Αριάδνη! Θρεπτικό και αρωματικό! Θα τολμήσω σύντομα. Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή!
    φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μου ήρθε μυρωδιά και ήρθα χαχαχα Είναι απλά καταπληκτικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Eνδιαφερουσα συνταγη!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ πρωτότυπη συνταγή!!!
    Θα τη δοκιμάσω!!!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. τι λες τωρα!!! καλα φοβερη ιδεα. θα τη δοκιμασω αυριο κιολας :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. τι ωραία πράγματα ειναι αυτά;...Ω... οπωσδήποτε πρέπει να μού κάνεις το τραπέζι!!! Καλόν μήνα, καλές διακοπες.. και φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πραγματικά είναι από τις πιο ευφάνταστατες συνταγές που έχω διαβάσει! Γεια στα χέρια σου κορίτσι μου! Φιλιά!

    https://artdecorationcrafting.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Θα δοκίμαζα με πολύ μεγάλη χαρά ένα τέτοιο πιάτο! Απίθανη συνταγή :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή