Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020

Αλμυροί λουκουμάδες με cheddar sauce και μπέικον



Ψήνεται κανείς για αλμυρούς λουκουμάδες; Η ζύμη κάνει και για γλυκούς και βγάζει αρκετούς λουκουμάδες!

Υλικά:

Για τη ζύμη

1 κούπα γάλα
1 κούπα χλιαρό νερό
2 φακελάκια μαγιά
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
3 κούπες αλεύρι
Λίγο αλάτι
Αρκετό ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Για τη sauce cheddar

50 γραμμάρια βούτυρο ή μαργαρίνη
50 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
600 ml γάλα
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
200 γραμμάρια τριμμένο τυρί cheddar
Αλάτι
Πιπέρι
Αποξηραμένο κόλιανδρο

Για το μπέικον

6-7 φέτες ψιλοκομμένο μπέικον

Εκτέλεση:


Σε πλαστική λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια ρίχνουμε σιγά σιγα το χλιαρό νερό, το ελαιόλαδο και το γάλα και συνεχίσουμε να ανακατεύουμε χωρίς να αφήνουμε σβόλους. Το χειμώνα αφήνουμε τη λεκάνη με τη ζύμη για 30 λεπτά να φουσκώσει κοντά στο καλοριφέρ καλυμμένη με διαφανή μεμβράνη. Το καλοκαίρι καλύπτουμε πάλι με διαφανή μεμβράνη και σκεπάζουμε με πετσέτα και κουβέρτα επίσης για 30 λεπτά.

Μόλις φουσκώσει και αφού πλένουμε τα χέρια μας, βουτάμε το ένα στη ζύμη και γεμίζουμε με αυτη το χέρι μας, σφίγγουμε τη γροθιά μας, ώστε να βγει μεταξύ αντίχειρα και δείκτη λίγη ζύμη. Με ένα κουταλάκι του γλυκού, το οποίο έχουμε βουτήξει σε ηλιέλαιο (αν επιλέξετε να το κάνετε με νεράκι προσοχη να μην καείτε) κόβουμε το λουκουμά και τον πετάμε στο τηγάνι με το ηλιέλαιο που έχει κάψει. Μόλις πάρουν χρώμα τους βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τους αφήνουμε σε πιάτο σε απορροφητικό χαρτί. 




Κατά τη διάρκεια της ξεκούρασης της ζύμης, ετοιμάζουμε την sauce με το cheddar. Σε κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά, λιώνουμε το βούτυρο και ενσωματώνουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας με αυγογδάρτη. Σιγά σιγά προσθέτουμε το γάλα, το αλάτι, το πιπέρι, τον κόλιανδρο, τη μουστάρδα και το τριμμένο cheddar, ανεβάζοντας λίγο τη θερμοκρασία για να πήξει πιο γρήγορα. Κρατάμε ζέστη τη σάλτσα.

Σε αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά το μπέικον μέχρι να ροδίσει. Μόλις είναι έτοιμο το ρίχνουμε σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί.

Όταν είναι έτοιμοι οι λουκουμάδες περιχύνουμε με τη σάλτσα και το μπέικον!







Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020

Ψήτο κουνουπίδι


Έψαχνα τρόπους να τρώμε πιο εύκολα το κουνουπίδι, χωρίς να μυρίζει κάπως, όλο το σπίτι κάθε φορά που το βράζαμε. Τελείως τυχαία σε ένα ξένο site μαγειρικής το πρότειναν ψητό. Γιατί όχι;

Υλικά:

1 κουνουπίδι καθαρισμένο και κομμένο σε φουντίτσες

4 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις 

2 κουταλιές της σούπας καπνιστή πάπρικα 

1 κουταλιά της σούπας σκόνη λαχανικών (maggi, knorr κτλ)

2 κουταλιές της σούπας αποξηραμένο κόλιανδρο

Λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Πλένουμε τις φουντίτσες από το κουνουπίδι και τις βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με τα μπαχαρικά. 

Πουδραρουμε τις φουντίτσες με το αρωματικό αλεύρι. Σε ένα μεγαλο ταψί στρώνουμε λαδόκολλα και απλώνουμε το κουνουπίδι. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο κάθε φουντιτσα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180οC στον αέρα για 20' περίπου, ανάλογα με το φούρνο.

Αλμυρή κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο, με φέτα, γραβιέρα και μυρωδικά


Η αλήθεια είναι ότι τα κολοκυθάκια δεν ήταν στις αγαπημένες μου γευστικές επιλογές. Τα τελευταία χρόνια, ομως ξεκίνησα να πειραματίζομαι μαγειρικά μαζί τους και τα τιμώ δεόντως.

Υλικά για ταψί 35-36cm

1 κιλό κολοκυθάκια τριμμένα στον τρίφτη

1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο δυόσμο

2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μάραθο

1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη λαχανικών (Maggi, Knorr κτλ) 

50 ml ελαιόλαδο

250 γραμμάρια φέτα "σπασμένη" σε μικρά κομματάκια

3 αυγά

200 γραμμάρια γιαούρτι

1 φακελάκι baking powder

200 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 πρέζα αλάτι

200 γραμμάρια τριμμένη γραβιέρα

Λίγες φλοίδες μαργαρίνης

Σουσάμι

Παπαρουνόσπορο



Εκτέλεση:

Σε τρυπητό σκεύος αφήνουμε για λίγα λεπτά τα τριμμένα κολοκυθάκια , αφού πρώτα τα ανακατέψουμε με το αλάτι, έτσι ώστε να φύγουν τα υγρά τους.

Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε όλα τα υλικά και τα κολοκυθάκια, αφού πρώτα τα στραγγίξουμε καλά και με τα χέρια μας. Ανακατεύουμε με κουτάλι για να γίνει ένας ομοιόμορφος χυλός.

Σε ένα ταψί στρώνουμε μια λαδόκολλα και ρίχνουμε το χυλό. Πάνω απ' το χυλό μοιράζουμε τις φλοίδες μαργαρίνης και πασπαλίζουμε με το σουσάμι και τον παπαρουνόσπορο. 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC, στον αέρα για 1 ώρα και 10' περίπου, ανάλογα και με τον φούρνο, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να έχει ψηθεί και το κάτω μέρος. Την αφήνουμε λίγο να κρυώσει, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε!



Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020

Dumplings με ανάμεικτο κιμά και κιμά γαρίδας


Υποδεχόμαστε το φθινόπωρο με Ασιατικό αέρα!

Για τη γέμιση ανάμεικτου κιμά

250 γραμμάρια ανάμεικτου κιμα
4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη ginger ή μισό κουταλάκι φρέσκο ψιλοκομμένο ginger
1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδου 
1 κουταλάκι του γλυκού σησαμελαιο
1 κουταλιά της σούπας soya sauce
1 κουταλιά της σούπας oyster sauce

Για τη γέμιση κιμά γαρίδας

500 γραμμάρια νωπές γαρίδες
4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη ginger ή μισό κουταλάκι φρέσκο ψιλοκομμένο ginger
1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδου 
1 κουταλάκι του γλυκού σησαμελαιο
1 κουταλιά της σούπας soya sauce
1 κουταλιά της σούπας oyster sauce
1 κουταλιά της σούπας corn flour

Για τη ζύμη

250 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
125 ml νερό
1 πρέζα αλάτι

Για τη sauce

1 κουταλιά της σούπας Soya sauce
1 κουταλιά της σούπας Oyster sause
1 ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι

Εκτέλεση:

Για τον ανάμεικτο κιμά: Ανακατεύουμε τα υλικά για την γέμιση και αφήνουμε στο ψυγειο μέσα σε μικρό σκεύος, τυλιγμένο με διάφανη μεμβράνη. Προσωπικά ετοιμάζω τη γέμιση μια μέρα πριν και την αφήνω στο ψυγείο για να μαριναριστεί το κρέας και να ενωθούν τα αρώματα των υλικών.

Για τον κιμά γαρίδας: Αφαιρούμε το κέλυφος, το κεφάλι και το εντερακι στην ράχη της γαρίδας. Ψιλοκόβουμε τις σάρκες με μαχαίρι ή τις πολτοποιούμε το multi. Ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά, αφήνουμε το σκεύος στο ψυγείο καλυμμένο με διάφανη μεμβράνη για να μαριναριστεί.


Ζύμη: Ρίχνουμε το αλεύρι σε μπολ ή σε καθαρή επιφάνεια. Στο κέντρο ανοίγουμε μια λακουβιτσα και προσθέτουμε το αλάτι, το νερό και ανακατεύουμε, μέχρι να γίνει εύπλαστη ζύμη. Αφήνουμε να ξεκουραστεί σε σκεύος , τυλιγμένη με πετσέτα ή διάφανη μεμβράνη για 30'. Ξαναδουλευουμε τη ζύμη, την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15'. Μόλις είναι έτοιμη την πλάθουμε σε σχήμα μεγάλου "βραχιολιού". Κόβουμε σε 24 μικρά κομματάκια. Ανοίγουμε το καθε κομματάκι ζύμης με τα δάχτυλα και μικρό πλάστη. Γεμίζουμε με μισό κουταλάκι του γλυκού γεμισης ή και περισσότερο (ανάλογα με το σχέδιο που θέλουμε να κάνουμε). Πριν κλεισουμε το dumpling, βάζουμε με το δάχτυλο μας λίγο νερό στις άκρες και τα κλείνουμε καλά.




Ρίχνουμε λιγο νερό στη κατσαρόλα και από πάνω βάζουμε το σκεύος για να αρχίσουμε τα dumplings. Πάνω απ' το σκεύος βάζουμε λαδόκολλα. Ατμίζουμε για 15-20' μέχρι η ζύμη να γίνει "διάφανη". Προσέχουμε όταν εξατμιστεί το νερό στην κατσαρόλα να προσθέσουμε και άλλο.
Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι ή ψιλοκομμένο σχινόπρασο.




Αν δεν έχετε ατμομάγειρα ή το σκεύος για να μαγειρέψετε στο ατμό, μπορείτε να τα βράσετε.

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020

Γεμιστό ψωμί με τυριά και αλλαντικά

Είναι μια συνταγή που ήθελα καιρό να κάνω!

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020

Καραμελωμένα χοιρινά παϊδάκια (Bbq ribs)


Ζουμερά, καραμελωμένα, χοιρινά παϊδάκια που τα τελευταία χρόνια, έχουν μια ανοδική πορεία στην προτίμηση των καλοφαγάδων!

Σάββατο 23 Μαΐου 2020

Cheesecake mojito


Δροσερό, καλοκαιρινό , αγαπημένο γλυκό το cheesecake. Μου αρέσει να πειραματίζομαι και έτσι έφτιαξα το κλασσικό γλυκό με άρωμα κοκτέιλ Mojito.

Πέμπτη 14 Μαΐου 2020

Ταϊλανδέζικα noodles με χοιρινό

Ξεχωριστό πιάτο από ένα γευστικό ταξίδι στη Ταϊλάνδη.

Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

Χούμους με παντζάρι

Γεύση της Ανατολής στην κουζίνα σας!

Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

Σούπα βελουτέ λαχανικών

Πρόκειται για ένα αγαπημένο μου, πανεύκολο βραδινό γεύμα με λίγες θερμίδες. Το οποίο ασφαλώς μπορεί να καταναλωθεί οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020

Ψητές γλυκοπατάτες με κίτρινα τυριά και dressing γιαουρτιού


Τα τελευταία χρόνια, οι γλυκοπατάτες, κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος και στην ελληνική κουζίνα.

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020

Τι τρώμε την Καθαρά Δευτέρα; Προτάσεις για το Σαρακοστιανό τραπέζι!

Η Σαρακοστή είναι προ των πυλών και εσείς ετοιμάζεται τραπέζι για τα αγαπημένα σας πρόσωπα;

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020

Dip ρέγγας αρωματισμένο με τσίπουρο

Η Σαρακοστή είναι προ των πυλών, μια διαφορετική γευστική πρόταση για μερακλήδες και όχι μόνο.

Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020

Μοσχαρίσια μάγουλα με πουρέ καρότου

Τα μοσχαρίσια μάγουλα, αν δεν τα έχετε δοκιμάσει , προτείνω να το κάνετε έστω για μια φορά.