Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020

Αλμυρή κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο, με φέτα, γραβιέρα και μυρωδικά


Η αλήθεια είναι ότι τα κολοκυθάκια δεν ήταν στις αγαπημένες μου γευστικές επιλογές. Τα τελευταία χρόνια, ομως ξεκίνησα να πειραματίζομαι μαγειρικά μαζί τους και τα τιμώ δεόντως.

Υλικά για ταψί 35-36cm

1 κιλό κολοκυθάκια τριμμένα στον τρίφτη

1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο δυόσμο

2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μάραθο

1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη λαχανικών (Maggi, Knorr κτλ) 

50 ml ελαιόλαδο

250 γραμμάρια φέτα "σπασμένη" σε μικρά κομματάκια

3 αυγά

200 γραμμάρια γιαούρτι

1 φακελάκι baking powder

200 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 πρέζα αλάτι

200 γραμμάρια τριμμένη γραβιέρα

Λίγες φλοίδες μαργαρίνης

Σουσάμι

Παπαρουνόσπορο



Εκτέλεση:

Σε τρυπητό σκεύος αφήνουμε για λίγα λεπτά τα τριμμένα κολοκυθάκια , αφού πρώτα τα ανακατέψουμε με το αλάτι, έτσι ώστε να φύγουν τα υγρά τους.

Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε όλα τα υλικά και τα κολοκυθάκια, αφού πρώτα τα στραγγίξουμε καλά και με τα χέρια μας. Ανακατεύουμε με κουτάλι για να γίνει ένας ομοιόμορφος χυλός.

Σε ένα ταψί στρώνουμε μια λαδόκολλα και ρίχνουμε το χυλό. Πάνω απ' το χυλό μοιράζουμε τις φλοίδες μαργαρίνης και πασπαλίζουμε με το σουσάμι και τον παπαρουνόσπορο. 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC, στον αέρα για 1 ώρα και 10' περίπου, ανάλογα και με τον φούρνο, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να έχει ψηθεί και το κάτω μέρος. Την αφήνουμε λίγο να κρυώσει, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε!



1 σχόλιο: