Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020

Αλμυροί λουκουμάδες με cheddar sauce και μπέικον



Ψήνεται κανείς για αλμυρούς λουκουμάδες; Η ζύμη κάνει και για γλυκούς και βγάζει αρκετούς λουκουμάδες!

Υλικά:

Για τη ζύμη

1 κούπα γάλα
1 κούπα χλιαρό νερό
2 φακελάκια μαγιά
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
3 κούπες αλεύρι
Λίγο αλάτι
Αρκετό ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Για τη sauce cheddar

50 γραμμάρια βούτυρο ή μαργαρίνη
50 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
600 ml γάλα
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
200 γραμμάρια τριμμένο τυρί cheddar
Αλάτι
Πιπέρι
Αποξηραμένο κόλιανδρο

Για το μπέικον

6-7 φέτες ψιλοκομμένο μπέικον

Εκτέλεση:


Σε πλαστική λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια ρίχνουμε σιγά σιγα το χλιαρό νερό, το ελαιόλαδο και το γάλα και συνεχίσουμε να ανακατεύουμε χωρίς να αφήνουμε σβόλους. Το χειμώνα αφήνουμε τη λεκάνη με τη ζύμη για 30 λεπτά να φουσκώσει κοντά στο καλοριφέρ καλυμμένη με διαφανή μεμβράνη. Το καλοκαίρι καλύπτουμε πάλι με διαφανή μεμβράνη και σκεπάζουμε με πετσέτα και κουβέρτα επίσης για 30 λεπτά.

Μόλις φουσκώσει και αφού πλένουμε τα χέρια μας, βουτάμε το ένα στη ζύμη και γεμίζουμε με αυτη το χέρι μας, σφίγγουμε τη γροθιά μας, ώστε να βγει μεταξύ αντίχειρα και δείκτη λίγη ζύμη. Με ένα κουταλάκι του γλυκού, το οποίο έχουμε βουτήξει σε ηλιέλαιο (αν επιλέξετε να το κάνετε με νεράκι προσοχη να μην καείτε) κόβουμε το λουκουμά και τον πετάμε στο τηγάνι με το ηλιέλαιο που έχει κάψει. Μόλις πάρουν χρώμα τους βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τους αφήνουμε σε πιάτο σε απορροφητικό χαρτί. 




Κατά τη διάρκεια της ξεκούρασης της ζύμης, ετοιμάζουμε την sauce με το cheddar. Σε κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά, λιώνουμε το βούτυρο και ενσωματώνουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας με αυγογδάρτη. Σιγά σιγά προσθέτουμε το γάλα, το αλάτι, το πιπέρι, τον κόλιανδρο, τη μουστάρδα και το τριμμένο cheddar, ανεβάζοντας λίγο τη θερμοκρασία για να πήξει πιο γρήγορα. Κρατάμε ζέστη τη σάλτσα.

Σε αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά το μπέικον μέχρι να ροδίσει. Μόλις είναι έτοιμο το ρίχνουμε σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί.

Όταν είναι έτοιμοι οι λουκουμάδες περιχύνουμε με τη σάλτσα και το μπέικον!







2 σχόλια: