Σάββατο, 23 Δεκεμβρίου 2017

Κότσι στη γάστρα με αρωματικό πουρέ καρότο


Αγαπημένο χοιρινό τρυφερό κότσι σιγοψημμένο στη γάστρα, συνοδευμένο από πουρέ καρότου, για τις γιορτινές μέρες και όχι μόνο.
Υλικά για 2 άτομα:

2 κότσια
2 σκελίδες σκόρδου σε κομματάκια

Υλικά για το μαρινάρισμα:

Μισό ποτήρι ελαιόλαδο
Μισό ποτήρι λευκο κρασί/ρετσίνα
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Κύμινο
Κόλιανδρο αποξηραμένο
Δενδρολίβανο
Θυμάρι
Πάπρικα καπνιστή
Κάρυ
Mix μπαχαρικών
Μισό ποτήρι κρασιού χυμό λεμονιού
Μισό ποτήρι κρασιού χυμό πορτοκαλιού

Για τον πουρέ καρότου:

250 γραμμάρια καρότα καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φετούλες
50 γραμμάρια νερό
50 γραμμάρια βούτυρο
Λίγο αλάτι
Λίγο αποξηραμένο κόλιανδρο
Λίγες σταγόνες από lime ή λεμόνι 


Εκτέλεση:

Για να είναι το κρέας μας πιο γευστικό, ζουμερό και μαλακό, το μαρινάρουμε απο το προηγούμενο βράδυ. Σε διάφορα σημεία του κρέατος ανοίγουμε τρυπούλες προσεκτικά με το μαχαίρι και μπήγουμε κομματάκια σκόρδου. Έτσι θα αρωματιστεί και θα ψηθεί καλύτερα  Στη γάστρα τοποθετούμε τα κότσια και τα περιχύνουμε με τα υλικά της μαρινάδας. Δεν χρησιμοποιούμε αλάτι, ή αν βάλουμε καλό θα ήταν να βάλουμε λίγο, γιατί το αλάτι έχει την ιδιότητα να σφίγγει τους ιστούς του εκάστοτε κρέατος και το αποθηκεύουμε στο ψυγείο. Την επόμενη μέρα βάζουμε τα κότσια, στη γάστρα με τη μαρινάδα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC για τουλάχιστον 3 ώρες.

Σε τηγανάκι ρίχνουμε τα καρότα, το νερό, το βούτυρο. Μόλις μαλακώσουν τα κάνουμε πουρέ και προσθέτουμε λίγο αλάτι, κόλιανδρο και χυμό απο lime ή λεμόνι.

2 σχόλια:

  1. Αγαπημένο το κότσι! Και σου έχει γίνει πολύ λαχταριστό!
    Καλές γιορτές σε σένα και τους αγαπημένους σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μπράβο, φαινεται αψογο, καλη χρονια,με νοστιμιες και πολυ πολυ... υγεία

    ΑπάντησηΔιαγραφή