Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018

Sushi-Σούσι


Το σούσι είναι παραδοσιακό Ιαπωνικό φαγητό και έχει ως βάση το ξυδάτο ρύζι (σάρι), το οποίο συνδυάζεται με άλλα υλικά, που αποκαλούνται νέτα. Συνήθως αυτά τα άλλα υλικά είναι θαλασσινά και ψάρια. Το μάκι σούσι (που σημαίνει τυλιχτό σούσι) είναι κυλινδρικού σχήματος, το οποίο επιτυγχάνεται με τη χρήση ένος σκεύους που μοιάζει με χαλί από μπαμπού. Το περιτύλιγμα είναι συνήθως από φύκια (νόρι). Μέσα στο μάκι υπάρχει ρύζι μαζί με ωμό ψάρι, καβούρι ή γαρίδα, καθώς και τραγανά κομμάτια από λαχανικά ή φρούτα, όπως αβοκάντο και αγγούρι. Το μάκι αρχικά είναι ένας μακρύς κύλινδρος, ο οποίος μετά κόβεται σε μικρότερα κομμάτια.(Πηγή)
Υλικά:

250γρ ρύζι για σούσι
400ml νερό
3 κουταλιές της σούπας ξύδι ρυζιού
1 κουταλάκι του γλυκού ζαχαρη
4 φύλλα φύκια νόρι για σούσι
Μισό mango κομμένο σε λεπτές φετούλες
2 καρότα καθαρισμένα κομμένα σε μπαστουνάκια
4 στικ σουρίμι (αχνισμένα σε καυτό νερό)
1 κουταλιά της σούπας καβουρδισμένο σουσάμι
1 κουταλιά της σούπας μαύρο σουσάμι
Πάστα wasabi
Σόγια sauce ή Sweet chili sauce (για το σερβίρισμα)
1 μπολάκι με κρύο νερό

Σε ένα σουρωτήρι με λεπτή σίτα ξεπλένουμε πολύ καλά το ρύζι κάτω απο κρύο τρεχούμενο νερό, περίπου δέκα φορές, σύμφωνα με την παράδοση, και το στραγγίζουμε.Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό και μόλις αρχίζει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά στη χαμηλότερη θερμοκρασία και ρίχνουμε το ρύζι.
Κλείνουμε με το καπάκι και μόλις "ρουφήξει" όλα τα υγρά αποσύρουμε απο τη φωτιά.
Σε ένα μικρό μπρίκι ζεσταίνουμε το ξύδι ρυζιού με τη ζάχαρη, η οποία μόλις λιώσει, περιχύνουμε στο κατσαρολάκι με το ρύζι και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια απλώνουμε το ρύζι σε μια πιατέλα να κρυώσει. Σε καθαρή επιφάνεια εργασίας παίρνουμε το μπαμπού που θα τυλίξουμε τα sushi (έχω πάντα καλυμμένο το μπαμπού με διαφανή μεμβράνη) και τοποθετούμε ένα φύλλο νόρι με την γυαλιστερή πλευρά κάτω να εφάπτεται με το μπαμπού.

Για τα maki (φύκι στην εξωτερική επιφάνεια):
Βρέχουμε τα χέρια μας στο μπολάκι με το κρύο νερό, απλώνουμε μία χούφτα ρύζι με τα δάχτυλά μας, αφήνοντας λίγο ακάλυπτη την επάνω μεριά. Η στρώση με το ρύζι πρέπει να καλύπτει ομοιόμορφα την επιφάνεια του φυκιού και να είναι σχετικά λεπτή. Αν κολλάει το ρύζι στα δάχτυλά μας, ξαναβρέχουμε τα χέρια μας.
Περίπου στη μέση βάζουμε, με το δάχτυλό μας λίγη πάστα wasabi κατά μήκος και απο πάνω τη γέμιση της αρεσκείας μας (καρότο, μάνγκο) . Με το δάχτυλό μας απλώνουμε λίγο κρύο νερό στην ακάλυπτη μεριά του φυκιού και τυλίγουμε σφιχτά.
Προαιρετικά  βάζουμε τα sushi στο ψυγείο, διαφορετικά κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι , του οποίου τη λεπίδα καθαρίζουμε και βουτάμε σε κρύο νερό κάθε φορά που κόβουμε.

Για τα california (ρύζι στην εξωτερική επιφάνεια): 
Σε ενα μπολ βαζουμε το ρύζι και το 1 κ.σ. άσπρο σουσάμι, 1 κ.σ. μαύρο σουσάμι και τα ανακατεύουμε.
Στρώνουμε ένα φύκι στο μπαμπού. Βρέχουμε τα χέρια μας στο μπολάκι με το κρύο νερό και απλώνουμε με τα χέρια μας μία στρώση από το ρύζι ώστε να καλύψουμε όλη την επιφάνεια του.
Αναποδογυρίζουμε το nori με το ρύζι ώστε το ρύζι να είναι στη εξωτερική πλευρά. Γεμίζουμε και τυλίγουμε σφιχτά και προσεκτικά.
Προαιρετικά  βάζουμε τα sushi στο ψυγείο, διαφορετικά κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι , του οποίου τη λεπίδα καθαρίζουμε και βουτάμε σε κρύο νερό κάθε φορά που κόβουμε.
Σερβίρουμε με σόγια sauce, Sweet chili sauce και πάστα wasabi.

3 σχόλια:

  1. Κοριτσάρααα! Να πω "welcome back"?
    Έρχεσαι εσύ, φεύγω εγώ, τί θα γίνει θα συγχρονιστούμε?!?!?!
    Φαίνεται χάρμα το έδεσμά σου! Θα το θαυμάσω από... μακρυά!
    *Δεν έχω καλή σχέση με τα πλάσματα της θάλασσας! χαχα!
    Σε καμαρώνω στο instagram!
    Τα ΣΣΣΜΟΥΤΣ και τις ευχές μου για καλές γιορτές, κούκλα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εντυπωσιακό... μπράβο...

    καλή μας όρεξη... επί τη ευκαιρία...

    και... καλά Χριστούγεννα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ εβδιαφερον το intro του post!!!

    https://dinamighty.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή