Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Κρητικό γαμοπίλαφο


Τη συνταγή μου την έδωσε μια Κρητικιά γιαγιάκα δεινή μαγείρισσα!
Το δοκίμασα σε Κρητικά γλέντια κατα τη διάρκεια καλοκαιρινών μου διακοπών πριν μερικά χρόνια, στην περιοχή των Χανίων.

Θα χρειαστούμε:

Ένα κιλό ζυγούρι (προβατάκι γάλακτος) ή κατσικάκι
Ένα κοτόπουλο
Δύο κούπες ρύζι καρολίνα
Χυμός απο ένα λεμόνι
Στακοβούτυρο κρητικό ή βούτυρο (όχι μαργαρίνη)
Κρητική γραβιέρα
Αλάτι
Πιπέρι

Αφού βράσουν καλά τα κρέατα σε άλλη κατσαρόλα βράζουμε το ρύζι με 6 κούπες ζουμάκι κρέατος και αν θέλουμε προσθέτουμε κι άλλες, ανάλογως με το πως μας αρέσει. Προσέχουμε να μη μας κολλήσει και ανακατεύουμε συχνά γιατί το ρύζι καρολίνα χυλώνει πολύ εύκολα. Όταν έχει μείνει λίγο ζουμάκι ζεσταίνουμε το στακοβούτυρο μέχρι να κάψει κ το ρίχνουμε προσεχτικά ανακατεύοντας. Σκεπάζουμε για λίγα δευτερόλεπτα με μία πετσέτα κ είναι έτοιμο. Σερβίρουμε στο πιάτο με χυμό λεμόνι και τριμμένη κρητική γραβιέρα.

Υγ. Τα κρέατα τα μαγειρεύουμε όπως θέλουμε στη συνέχεια ή τα σερβίρουμε ξεχωριστά. Όσος ζωμός μείνει κρατήστε τον στην κατάψυξη για να τον χρησιμοποιήσετε σε άλλο φαγάκι.

Πηγή της φωτογραφίας: 24crete.com
Ευχαριστώ την Ελευθερία για τις πολύτιμες συμβουλές της.

16 σχόλια:

  1. Eνδιαφέρουσα συνταγή!!!Προσπαθούμε να γίνουμε μέλη και στο άλλο blog σου και σ'αυτό αλλά δεν μπορούμε!!Θα ξαναπροσπαθήσουμε!Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ ευχαριστώ πολύ ! :)

      Μου το αναφέρουν κι άλλοι φίλοι bloggers αυτο το θέμα με τους αναγνώστες, αλλά δεν ξέρω τι φταίει :(

      Διαγραφή
  2. ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΦΑΓΗΤΑ ΚΑΙ ΜΟΥ ΤΡΕΧΟΥΝ ΤΑ ΣΑΛΙΑ ΤΩΡΑ! Πολλά φιλιά Αριάδνη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μμμμ΄αλλη μια συνταγή για αποθήκευση!!! Κοίτα να με παχύνεις όσο θα δοκιμάζω τις συνταγές σου!!!!!!!!!!!!!
    Όσο για τους αναγνώστες που λέει φίλη παραπάνω το ίδιο πρόβλημα έχω και εγώ σε όσα θέλω να γραφτώ. Και από ότι διάβασα το θέμα είναι της γκουγκλ που κάτι κάνει σε σχέση με αναβαθμίσεις στο γκάζετ των αναγνωστών και του friend connect. Αυτά ξέρω αυτά γράφω......
    Καλησπέρα Αριάδνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ ευχαριστω για την ενημέρωση!
      Ας παχύνουμε ήρθε η άνοιξη, θα αρχίσουμε τις βόλτες και θα τα χάσουμε!
      Φιλια

      Διαγραφή
  4. Καλησπέρα,καλώς βρεθήκαμε!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Υπάρχει από χτες κάποιο πρόβλημα και δεν μπορώ να γραφτώ σε κανένα μπλογκ, θα ξαναπροσπαθήσω!!!!!!!!!!!!!
    Φιλιά!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλως τη :)
      Η Άννα Flo έγραψε πως το θέμα είναι της γκουγκλ που κάτι κάνει σε σχέση με αναβαθμίσεις στο γκάζετ των αναγνωστών και του friend connect.

      Διαγραφή
  5. Καλώς σε βρίσκω. Πολύ νόστιμη η συνταγή σας!!! Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. υπεροχο το γαμοπιλαφο!
    ηθελα να σου πω οτι προσπαθω να γινω μελος αλλα δεν τα καταφερνω, ειδα ομως οτι το επισημαναν και αλλοι. θα προσπαθησω αργοτερα.
    καλο βραδυ
    ειρηνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σουξέ η συνταγή! Γιατί όχι? Είναι πολύ νόστιμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ως κρητικια κ Χανιωτισα θα πω πως ειναι οντως πολυ ωραια συνταγη μιας κ ειναι το παραδοσιακο μας πιατο σε ολες τις χαρες κ λυπες.Να σημειωσω ομως γιαυτους που θα θελησουν να φτιαξουν το συγκεκριμενο πιατο μερικες λεπτομερειες...πρωτον οταν βαλουμε ολα τα κρεατα να βρασουν προσεχουμε μολις παρουν βραση να μαζεψουμε με μια κουταλα τους αφρους που βγαινουν στην επιφανεια εως οτου το νερο που θα βρζει ειναι καθαρο.Δευτερον οταν ειναι να βαλουμε τις 6 κουπες με το ζουμι κ το ρυζι το ζουμι το σουρωνουμε γτ εχει ακαθαρσιες απο το κρεας κ κοκκαλακια.Τριτον το στακοβουτυρο μπαινει στο τελος αφου πρωτα το εχουμε καψει (θελει πολυ προσοχη γτ πιτσιλαει).Αυτα νομιζω ειναι τα βασικα που θελουν προσοχη.Επισης προσθετουμε λεμονι κατα βουληση στο τελος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Χρύσα για τις παρατηρησεις/συμβουλές!
      Καλο μηνα :)

      Διαγραφή
    2. καλο μηνα!!!Κ επισης ξεχασα να πω δεν βαζουμε ποτε γραβιερα αλλα εαν θελουμε προσθετουμε γιαουρτι κ το ανακατεβουμε(γινεται σουπερ!!!) καλη επιτυχια σε οσους το φτιαξουν κ να ξερουν οτι ολη η ιστορια ειναι να ειναι καλα τα κρεατα(με λιπος...) γτ αυτα θα κανουν τελειο ζουμι κ φανταστικο πιλαφι!!! ☺☺☺

      Διαγραφή