Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Γαύρος παστός, μαρινάτος, ξυδάτος

Φανταστικός ουζομεζές που τον λατρεύουν κυρίως οι άντρες, αλλά τον τιμούν και οι γυναίκες.
Μέχρι να ετοιμαστεί θα χρειαστούν 2 μέρες, αλλά η γεύση του θα σας αποζημιώσει και με το παραπάνω!

Υλικά:
1 κιλό γαύρος
300 γραμμάρια αλάτι χοντρό
Ξύδι (όσο πάρει)
Ηλιέλαιο (όσο πάρει)

Καθαρίζουμε το γαύρο, κόβοντας το κεφάλι και αφαιρώντας τα εντόσθια. Τον πλένουμε και τον αφήνουμε στο στραγγιστήρι να στραγγίσει. Σε ένα τάπερ απλώνουμε μια στρώση χοντρό αλάτι
 Απλώνουμε απο πάνω μια στρώση γαύρο
Ρίχνουμε λίγο αλάτι

και συνεχίζουμε με την επόμενη στρώση.
 Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία μέχρι να μας τελειώσει το ψάρι και σκεπάζουμε με αλάτι
Αφήνουμε το γαύρο στο αλάτι μια μέρα και την επόμενη, ξεπλένουμε τα ψάρια τα βάζουμε καθαρό τάπερ
 και τα σκεπάζουμε με ξύδι μέχρι να τα καλύψει για μια μέρα.

Την επόμενη αδειάζουμε το ξύδι , ΔΕΝ ξεπλένουμε τα ψάρια και γεμίζουμε με ηλιέλαιο μέχρι να σκεπαστούν.


Ο γαύρος είναι έτοιμος για κατανάλωση και διατηρείται πλέον στο ψυγείο. Χρησιμοποιώ ηλιέλαιο γιατί αυτό το λάδι δεν θα παγώσει μέσα στο ψυγείο, σαν το ελαιόλαδο.

23 σχόλια:

  1. Βάζω το ουζάκι, βάζεις τον γαύρο;;;;
    :*

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΟ ΜΕΖΕΔΑΚΙ, δεν το συζητώ!
    Και πάντα φτιαγμένο με χοντρό αλάτι, για να "πιάσει"
    Την τελευταία φορά που έφτιαξα γαύρο μαρινάτο, 2 κιλά παρακαλώ, μου το εξαφανίσανε μέσα σε 2 μέρες!
    Φιλάκια, καλό μεσημέρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τελεια! και την εψαχνα τη συνταγη αυτη! σε ευχαριστω Αριαδνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πραγματικά είναι τέλειος μεζές για ούζο!!!
    Ευχαριστούμε που την μοιράστηκες μαζί μας!!
    Καλό σ/κ
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Yeap την κάνω (παρόμοια) χρόνια τώρα και έχω όλο το χρόνο μεζέ!! Μπράβο Αριάδνη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πάντα έχει μια θέση στο τραπέζι ο μεζές αυτός κατάλληλος και για το καλοκαίρι (με μέτρο όμως ) και για τον χειμώνα. Τον κάνω συχνά αλλά του βάζω και σκόρδο ψιλοκομμένο και καυτερή πιπεριά.
    Καλό σ/κ
    Φιλιά
    Μαρία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. πςςςςςςςςςςςςςς τα σάλια μου τρέχουν και είναι και φουλ υγιεινός. Θα το κάνω οταν θα χω χρόνο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φανταστικό μεζεδάκι για ούζο, κρασάκι, τσίπουρο!! Από τους ωραιότερους και πιο αγαπημένους!! Όταν τον φτιάχνω δεν προλαβαίνει να μείνει για πολύ στο ψυγείο!! Τον έφτιαξες πολύ ωραίο τον μαρινάτο γαύρο! Καλοφάγωτος!
    Καλό Σαββατοκύριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Α, φτιάξαμε κι εμείς το καλοκαίρι, αλλά το δικό σου έχει πιο σωστή μέθοδο! Φιλιά πολλά και καλό Σ/Κ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τελειος μεζές... και αν κάτσει αλλη μια μέρα στο παστωμα γίνεται ακόμη πιο νοστιμος!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αγαπημένο μεζεδάκι! Γεια στα χέρια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Υπέροχος τον εφτιαξα σήμερα.. εγινε ανάρπαστος..!..!! τωρα είναι ο καλήτερος καιρός καιρός για να τον φτιάξουμε.. ειναι η εποχή του... μπραβο φιλακιαααα!!1!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Όντως πρώτος μεζες!

    Καλησπέρα και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. an kai den eimai fan o mpampas mou tha ton tsakize opote isws ton ftiaksw(me th mama ennoeitai :P )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Κοιτα που ακομα κι εγω που δεν τα παω τα παστα, το λιμπιστικα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καταπληκτικός μεζές!! Δεν το συζητώ!
    Μπράβο Αριάδνη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλησπερα σας
    με τον τροπο αυτο ποσο καιρο διατηρειτε? Εντος ψυγειου η εκτος? ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα αν ο γαύρος είναι καλυμένος με το ηλιέλαιο και καλά κλειστός στο ταπερ, διατηρείται στο ψυγειο για 1 μήνα σίγουρα, ίσως και λίγο περισσότερο.

      Διαγραφή
  18. Εκτός ψυγείου χαλάει? Μου το έστειλαν ταχυδρομικος κι έκανε 10 μέρες να φτάσει. Καλά κλεισμένο και καλυμμένω με λάδι. Ευχαριστώ για τις απαντησεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Θέλει περίπου 12 ώρες στο αλάτι και μετά 2 ώρες στο ξύδι μετά ψιλό σκόρδο μαιδανο και ηλιέλαιο Ταπερ και ψηγειο Τέλειο !!!Σε 15 με 20 μέρες πρέπει να τον φάμε !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή