Πρόκειται για ένα γλυκό που κάνουν μόνο στη Νιγρίτα Σερρών και το όνομά του είναι "Πονηρό".
Ξέρετε πως αγαπώ τις παραδοσιακές συνταγές και θέλω σιγά σιγά να εμπλουτίσω με αυτό το κομμάτι το blog μου. Μετά τα φαγητά σειρά έχουν τα υπέροχα γλυκά, όπως το σημερινό. Η συνταγή είναι απο το blog του Πολιτιστικού Συλλόγου Τερπνής
Υλικά:
1 σφολιάτα
150 γραμ. βούτυρο
400 γραμ. καρύδια
1 σαντιγύ φυτική
4 κ.σ. άχνη
Για το σιρόπι:
4 ποτήρια ζάχαρη
3 ποτήρια νερό
4 κ.σ. γλυκόζη
1 βανίλια
Κόβουμε τη σφολιάτα σε δώδεκα κομμάτια, τα αλείφουμε με βούτυρο και τυλίγουμε ένα - ένα κομμάτι τη σφολιάτα με ένα καλάμι. Τέλος κολλάμε με νερό τη σφολιάτα και τα βάζουμε στο ταψί σε σιγανό φούρνο για μια ώρα. Τα σιροπιάζουμε για δύο ώρες, παίρνουμε και βγάζουμε τα καλάμια, τα γεμίζουμε με σαντιγύ μέσα-έξω και βάζουμε το καρύδι. (Εγώ πρόσθεσα και κανέλλα εξωτερικά, του πάει πολύ).
Ξέρετε πως αγαπώ τις παραδοσιακές συνταγές και θέλω σιγά σιγά να εμπλουτίσω με αυτό το κομμάτι το blog μου. Μετά τα φαγητά σειρά έχουν τα υπέροχα γλυκά, όπως το σημερινό. Η συνταγή είναι απο το blog του Πολιτιστικού Συλλόγου Τερπνής
Υλικά:
1 σφολιάτα
150 γραμ. βούτυρο
400 γραμ. καρύδια
1 σαντιγύ φυτική
4 κ.σ. άχνη
Για το σιρόπι:
4 ποτήρια ζάχαρη
3 ποτήρια νερό
4 κ.σ. γλυκόζη
1 βανίλια
Κόβουμε τη σφολιάτα σε δώδεκα κομμάτια, τα αλείφουμε με βούτυρο και τυλίγουμε ένα - ένα κομμάτι τη σφολιάτα με ένα καλάμι. Τέλος κολλάμε με νερό τη σφολιάτα και τα βάζουμε στο ταψί σε σιγανό φούρνο για μια ώρα. Τα σιροπιάζουμε για δύο ώρες, παίρνουμε και βγάζουμε τα καλάμια, τα γεμίζουμε με σαντιγύ μέσα-έξω και βάζουμε το καρύδι. (Εγώ πρόσθεσα και κανέλλα εξωτερικά, του πάει πολύ).
Πρώτη φορά το ακούω αυτό το γλυκό. Πάντα υπάρχει κάτι να μάθεις ;-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι μου θίμησες!! στην Νιγρίτα.. έχω βρεθει πριν απο παρα πολλα χρόνια για λίγο ... πέρασα.. απο εκεί την ψάχναμε οταν καναμε μια εκδρομή στην βόρεια Ελλαδα οικογενειακως.. ρωτούσαμε προς τα που πέφτει η Νιγρίτα.. και μας έλεγα .. θα συναντήσετε το Λιοντάρι και μετα .. ..τότε δεν ξέραμε τι ήταν το λιονταρι..χι.χι. εχουμε φωτογραφίες εκει βγαλει ........που να το ξερει οτι τωρα θα ειναι στην επικαιρότητα.. .. Σιγουρα θα την φιαξω την συνατγή .. μεενδιαφερει και συναισθηματικα...χι.χι. να έχεις μια ομορφη μερα .. Αριαδνη μου...φιλακιααα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν το ξέρω το γλυκό αυτό! Φαίνεται όμως πεντανοστιμο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑαα μου αρέσουν τα πονηρούτσικα,χιχι τι περίεργη συνταγή! Θα τη φτιάξω!! Φιλιά
ΑπάντησηΔιαγραφήααααα τι ωραιο γλυκο και ευκολο!!! πρωτη φορα το βλεπω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίδα τον τίτλο και αναρωτιόμουν τι γλυκό είναι αυτό που το λένε πονηρό!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαίνεται turbo πάντως :)
Καλό Σαββατοκύριακο!
Ενδιαφέρον φαίνεται!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξαιρετικό γλυκό!!Μήπως μπορείτε να μου πείτε τί καλάμια χρειάζομαι κ πού τα πουλάνε;Ευχαριστώ πολύ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα σας! Εγω είχα ένα τρυφερό λεπτό καλάμι απο καλαμιές που φυτρώνουν στα χωραφια.
ΔιαγραφήΚαμιά σχέση με το πονηρό της Νιγρίτας, ούτε και η φώτο δεν έχει σχέση... Αλλά το καλύτερο πονηρό είναι της Βέργης Σερρών
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπερα σας, τη συνταγή τη βρήκα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Τερπνης. Επίσης το έκανα έτσι γιατί έτσι το έκαναν και σε γνωστό ζαχαροπλαστειο της Νιγρίτας όπου το πρώτοδοκίμασα ;)
ΔιαγραφήΚαλημερα! Τι εννοειτε οταν λετε οτι τα σιροπιαζετε για 2 ωρες;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπερα σας, τη συνταγή τη βρήκα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Τερπνης. Εννοούν ότι αφηνουμε στο σιρόπι, για 2 ωρες τα σφολιατοειδή.
Διαγραφή