Θα σας δώσω δύο εκδοχές για να φτιάξετε αυτή που σας αρέσει περισσότερο. Στη μία τυλίγεται τα σαρμαδάκια με το ρύζι μαγειρεμένο ενώ στην άλλη τα τυλίγεται με το ρύζι ωμό και τα βράζετε.
Υλικά για 60-70 περίπου αμπελόφυλλα:
Υλικά για ωμό ρύζι:
2 κούπες του τσαγιού ρύζι Καρολίνα
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό καλά αλεσμένο στο multi
4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 κύβο λαχανικών προαιρετικά
Ψιλοκομμένο δυόσμο
Ψιλοκομμένο άνιθο
Ψιλοκομμένο μαϊντανό
Χυμό απο 1 λεμόνι
Αλάτι
Πιπέρι
Κόλιανδρο κοπανισμένο
1 κούπα του τσαγιού ελαιόλαδο
Υλικά για μαγειρεμένο ρύζι:
2 κούπες του τσαγιού ρύζι Καρολίνα
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό καλά αλεσμένο στο multi
4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 λίτρο ζεστό νερό στο οποίο διαλύουμε 1 κύβο λαχανικών προαιρετικά
Λίγο ελαιόλαδο
Ψιλοκομμένο δυόσμο
Ψιλοκομμένο άνιθο
Ψιλοκομμένο μαϊντανό
Αλάτι
Πιπέρι
Κόλιανδρο κοπανισμένο
Για το μαγείρεμα στην κατσαρόλα:
2 κούπες του τσαγιού ζεστό νερό
Μισή κούπα του τσαγιού ελαιόλαδο
χυμό απο ένα λεμόνι
Για τα αμπελόφυλλα:
Φροντίζουμε να κόψουμε αμπελόφυλλα που να μην είναι ραντισμένα. Αφού κόψουμε τα κοτσανάκια τους, τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό και αλάτι για 2 λεπτά μόνο. Θέλουμε απλά να μαλακώσουν και όχι να βράσουν, γιατί μετά δεν θα μπορούμε να τα ανοίξουμε για να τα τυλίξουμε. Τα αφαιρούμε όλα μαζί με μια τσιμπίδα και τα αφήνουμε να στραγγίσουν στο στραγγιστήρι.
Εκδοχή για μαγειρεμένο ρύζι:
Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε το ξερό κρεμμύδι με τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Στη συνέχεια ρίχνουμε το ρύζι, το νερό με το ζωμό και ανακατεύουμε μέχρι να "πίει" τα υγρά του. Λίγο πριν σωθεί το ζουμάκι ρίχνουμε το δυόσμο, τον άνιθο, το μαϊντανό, το αλάτι, το πιπέρι, τον κόλιανδρο και ανακατεύουμε. Μόλις είναι έτοιμα αφήνουμε στην άκρη για να κρυώσουν.
Εκδοχή για ωμό ρύζι:
Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε για 2-3 λεπτά το ξερό κρεμμύδι με τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Μόλις είναι έτοιμα τα ρίχνουμε σε μια λεκάνη. Εκεί ρίχνουμε το ρύζι, το τριμμένο κύβο λαχανικών, το δυόσμο, τον άνιθο, το μαϊντανό, το αλάτι, το πιπέρι, το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, τον κόλιανδρο και με ένα κουτάλι ανακατεύουμε καλά.
Τύλιγμα βήμα-βήμα και για τις δύο εκδοχές:
Ανοίγουμε το αμπελόφυλλο
Τοποθετούμε στο κέντρο 1 κουταλάκι του γλυκού ρύζι
Διπλώνουμε απο τη μια πλευρά
Διπλώνουμε και απο την άλλη
Μαζεύουμε στο κέντρο τις άκρες που προεξέχουν
Και τυλίγουμε
Τοποθετούμε τα σαρμαδάκια δίπλα δίπλα κολλητά σε μια βαθιά κατσαρόλα
Αφού τα καλύψουμε με ένα βαθύ πιάτο ρίχνουμε 2 κούπες του τσαγιού ζεστό νερό, μισή κούπα
του τσαγιού ελαιόλαδο, χυμό απο ένα λεμόνι και βράζουμε για 45 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Για μεγαλύτερη ασφάλεια, έτσι ώστε να είμαι σίγουρη πως δεν θα μετακινηθεί το πιάτο κατα τη διάρκεια του βρασμού, βάζω ένα κομμάτι μάρμαρο πάνω στο πιάτο.
Σερβίρεται και σαν ουζομεζές και του πάει πολύ το τζατζίκι
Ανάλογα το χρόνο που έχω στη διάθεση μου φτιάχνω και τις δύο εκδοχές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι είναι η εποχή τους!
Τέλειο το φαγάκι αυτό!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑναλυτικές οδηγίες και φωτογραφίες !! Ευχαριστούμε !! Από αρώματα σκίζει και αυτό :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΛατρεύω ντολμαδάκια κι εννοείται φτιάχνουμε συχνά τώρα που είναι η εποχή τους.
ΑπάντησηΔιαγραφήεισαι ο ανθρωπος μου!!!! τα τρωω παντα με ορεξη, αλλα δεν τα εχω φτιαξει ποτε! θα τα δοκιμασω καποια στιγμη η ανεπροκοπη!
ΑπάντησηΔιαγραφήαστερί μου λαικ..μακια καλό βραδυ, και καλή μας όρεξη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν ξέρω τι κάνετε στην Θεσσαλονίκη αλλά και εδώ στην Αθήνα τα τιμούμε και με το παραπάνω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑναλυτικότατες οι οδηγίες σου Αριάδνη μου, για ένα από τα ωραιότερα φαγάκια!
Φιλιά!
Δεν μπορώ ούτε να τα μυρίσω, πόσο μάλλον να τα φάω! Θα τιμήσω κάποια άλλη συνταγή σου! :-D
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι στην κατσαρόλα κ βράζουν. Είμαι περίεργη πρωτη φορά τα κάνω... Μου βγήκαν όμως λιγότερα, μήπως έβαλα πολύ γέμιση?? Ενα κουτάλι σούπας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ'ευχαριστω πολύ για την συνταγή!! Όλο έλεγα να φτιαξω και ποτε δεν το αποφάσισα.
Καλησπέρα σας βάλατε αρκετή γέμιση, 1 κουταλάκι του γλυκού (το μικρό) ρύζι ειναι αρκετό. Καλή σας όρεξη
ΔιαγραφήΤην προηγούμενη εβδομάδα το κάναμε που είχαμε δικά μας φύλλα! Είναι ένα πολύ ιδιαιτερο και αγαπητό φαγητό και εσύ μας το έδειξες άψογα φιλενάδα μου! Μπράβο σου:*
ΑπάντησηΔιαγραφή'Ενα από τα πιο αγαπημένα μου φαγητά! Τα συνοδεύω με γιαούρτι, το τζατζίκι δεν το είχα σκεφτεί. Φιλάκια και καλή εβδομάδα Αριάδνη μου
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://artdecorationcrafting.blogspot.gr/
looking so tempting
ΑπάντησηΔιαγραφή