Στις Σέρρες τον τζιγεροσαρμά τον λέμε παπούδα και τον τιμούμε το Πάσχα!
Θα σας δώσω τη δόση που κάνω εγώ για 10-12 άτομα
Θα χρειαστούμε:
1 συκωταριά
2 μιση κούπες ρύζι καρολίνα
2 μπόλιες/σκέπες
3 ματσάκια φρέσκο κρεμμυδάκι
Φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
Αλάτι
Πιπέρι
Κόλιανδρο
Βράζουμε για 15 λεπτά τη συκωταριά και αφαιρούμε τον αφρό που βγάζει. Την κόβουμε σε μικρά κομματάκια, δίχως να πετάξουμε το ζουμάκι στο οποίο έβρασε.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια με ελαιόλαδο, μετά ρίχνουμε τα συκωτάκια, το ρύζι, το δυόσμο, το αλάτι, το πιπέρι, τον κόλιανδρο και λίγο λίγο το ζουμάκι στο οποίο έβρασε η συκωταριά.
Μετά απο λίγα λεπτά όταν θα έχει πιει τα ζουμάκια του κατεβάζουμε απο τη φωτιά και περιμένουμε λίγο να κρυώσει , σε θερμοκρασία δωματίου.
Ζεσταίνουμε λίγο νερό και βουτάμε τη μπόλια για να ανοίξει πιο εύκολα, και γεμίζουμε μια κουταλιά περίπου γέμιση σε κάθε κομματάκι μπόλιας. Στη φωτογραφία απο την απλωμένη μπόλια βγαίνουν 3-4 τζιγεροσαρμάδες.
Εμένα φέτος μου βγήκαν αρκετά και τα έβαλα σε δυο ταψιά.
Ψήνουμε σε προθερμασμενο φουρνο στους 180οC μέχρι να ροδισουν.
Θα σας δώσω τη δόση που κάνω εγώ για 10-12 άτομα
Θα χρειαστούμε:
1 συκωταριά
2 μιση κούπες ρύζι καρολίνα
2 μπόλιες/σκέπες
3 ματσάκια φρέσκο κρεμμυδάκι
Φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
Αλάτι
Πιπέρι
Κόλιανδρο
Βράζουμε για 15 λεπτά τη συκωταριά και αφαιρούμε τον αφρό που βγάζει. Την κόβουμε σε μικρά κομματάκια, δίχως να πετάξουμε το ζουμάκι στο οποίο έβρασε.
Στη συνέχεια ψιλοκόβουμε τα 3 ματσάκια φρέσκο κρεμμυδάκι
Σε ένα μεγάλο τηγάνι σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια με ελαιόλαδο, μετά ρίχνουμε τα συκωτάκια, το ρύζι, το δυόσμο, το αλάτι, το πιπέρι, τον κόλιανδρο και λίγο λίγο το ζουμάκι στο οποίο έβρασε η συκωταριά.
Μετά απο λίγα λεπτά όταν θα έχει πιει τα ζουμάκια του κατεβάζουμε απο τη φωτιά και περιμένουμε λίγο να κρυώσει , σε θερμοκρασία δωματίου.
Ζεσταίνουμε λίγο νερό και βουτάμε τη μπόλια για να ανοίξει πιο εύκολα, και γεμίζουμε μια κουταλιά περίπου γέμιση σε κάθε κομματάκι μπόλιας. Στη φωτογραφία απο την απλωμένη μπόλια βγαίνουν 3-4 τζιγεροσαρμάδες.
Ψήνουμε σε προθερμασμενο φουρνο στους 180οC μέχρι να ροδισουν.
ε,πες μου ,γλυκιά μου ότι είσαι από Σέρρες!Εκεί μεγάλωνα τα καλοκαίρια .Γιαγιά και μαμά Σερραίες... Η συνταγή σου πολύ κατατοπιστική και ομολογουμένως εξαίσια και στην φωτογράφηση.Καλή μας όρεξη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦανταστικός μεζες - σκέτος πειρασμός !!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ !!!!!
Πω πω τι μου έκανες τώρα.. Έχω χρόνια να φάω και νομίζω θα τους δοκιμάσω. Καμιά συμβουλή για το ψήσιμο?
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτους 180οC στη μέση του φούρνου. Μόλις ροδίσουν απο πάνω οι μπόλιες ειναι έτοιμες. Έχει ήδη βράσει το ρύζι οπότε θα γινουν γρήγορα!
Διαγραφήτι μαγείρεψες...μάλιστα αναμένωντας νέα συνταγή
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην ξέρω τη συνταγή και την έχω φτιάξει σε διάφορες παραλλαγές και είναι καταπληκτική! Αριάδνη μου θα τα πούμε μετά το Πάσχα! Να περάσεις όμορφα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Πάσχα, Καλή Ανάσταση με υγεία και χαρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Πάσχα σε όλους και όλες! Σας ευχαριστω για τα σχόλια :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν τα ξερω ουτε με το ένα όνομα
ΑπάντησηΔιαγραφήουτε με το άλλο,
πάντως έχουν ωραίο σχήμα!
Καλό Πασχα :)
Έχω να φάω αιώνες τζιγεροσαρμάδες. Η γιαγιά μου έφτιαχνε και κλαίγαμε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε τα συκωτάκια και γενικά με τις πασχαλινές συνταγές δεν τα πάω πολύ καλά !!! Αλλά ο σύζυγος θα έκλαιγε από την χαρά του όπως η Χριστίνα μας .... χαχαχα !!! Ούτε στα πιο τρελά του όνειρα θα με έβλεπε να τα μαγειρεύω και να τα πετυχαίνω ...χαχαχα !!! Πάντως μπράβο σου που φτιάχνεις πιο περίπλοκες συνταγές και παραδοσιακές !!! Χρόνια πολλά και Χριστός Ανέστη !!! Πολλά φιλιά !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧριστός Ανέστη και χρόνια πολλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπημένος ο τζιγεροσαρμάς αν κι έχω 2 χρόνια να φτιάξω!!! Υπέροχοι πρέπει να ήταν!
Και του χρόνου με υγεία!
Και αφου τους ψησουμε ριχνουμε απο πανω αυγο με γιαουρτι και τους ξαναψηνουμε Καλη Ανασταση απο Σερρες!!!,
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα σας. Ναι κάποιοι επιλέγουν και αυτή την εκδοχή. Προσωπικά δεν μας αρέσει, τη βρίσκουμε ακόμα πιο "βαριά" από ο,τι είναι ήδη η συνταγή. ☺️
Διαγραφή