Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Σπιτική σάλτσα ντομάτας σε βάζα και αποστείρωση

Ο χειμώνας έρχεται και για ακόμη μία χρονιά κάναμε σπιτική σάλτσα ντομάτας χωρίς συντηρητικά σε πολλά πολλά βαζάκια.
Τα 10 κιλά ντοματάκια γεμίζουν περίπου 8 μπουκάλια των 500 γραμμαρίων. Πιθανότατα να σας χρειαστούν και 10 μπουκάλια. Αυτό εξαρτάται απο το πόσο ώριμο είναι το ντοματάκι, απο την πυκνότητά του και αν έχει "διαλυθεί" στο βράσιμο και χάθηκε "σάρκα".

Βράζουμε τα ντοματάκια για 5 λεπτά σε βαθιά κατσαρόλα και μετά με μια τρυπητή κουτάλα, τα μεταφέρουμε σε μεγάλη πλαστική λεκάνη.

Αφού κρυώσουν λίγο κόβουμε το κοτσάνι και τραβάμε με το χέρι μας τη φλούδα. Αυτή τη διεργασία την κάνουμε στη λεκάνη της κουζίνας, τις φλούδες και τα κοτσάνια τα ρίχνουμε σε στραγγιστήρι (για να μην έχει υγρά η σακούλα των σκουπιδιών) και τις σάρκες της ντομάτας τις βάζουμε σε μια άλλη λεκάνη.

Στη συνέχεια ρίχνουμε τις σάρκες και το ζουμάκι στο μπλέντερ και πολτοποιούμε καλά. Τη σάλτσα τη βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Προσέχουμε να μην είναι γεμάτη μέχρι επάνω, γιατί κατα τη διάρκεια του βρασμού θα κάνει τη κουζίνα χάλια.Ρίχνουμε μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και μια κουταλιά της σούπας αλάτι και βράζουμε σε δυνατή φωτιά. Μόλις αρχίσει να κοχλάζει κατεβάζουμε τη θερμοκρασία σε μεσαία σκάλα και αφήνουμε να βράσει για 15 λεπτά περίπου, ελέγχοντας μη μας κολλήσει. Όση ώρα βράζει η σάλτσα μας, εμείς αρχίζουμε τη διαδικασία της αποστείρωσης των βάζων. Αρχικά σαπουνίζουμε τα βάζα και τα καπάκια.



Μετά τα αφήνουμε να στραγγίσουν σε πετσέτα


Και τα αφήνουμε 5 λεπτά σε νερό που βράζει γυρίζοντας τα προσεκτικά γύρω γύρω με μια τσιμπίδα



Στη συνέχεια έτσι όπως είναι ζεστά και ενώ κρατάμε στο χέρι μας βετέξ και κάμποσο χαρτί κουζίνας (για να μην καούμε) παίρνουμε ένα βάζο και αφού έχει τελειώσει ο βρασμός της σάλτσας και είναι και αυτή καυτή γεμίζουμε με την κουτάλα το βάζο και την κλείνουμε. Παλιά κρατούσαμε το βάζο με πετσέτες ή ποδιές, αλλά οι λεκέδες της ντομάτας δεν έφευγαν, οπότε βρήκαμε νέα λύση.


Μόλις κλείσουμε τα βάζα τα γυρίζουμε ανάποδα και τα αφήνουμε έτσι μέχρι να κρυώσουν.


 

8 σχόλια:

  1. Αχχ που ήταν αυτή η ανάρτηση πέρσι που είχαμε βάλει ντομάτες στον κήπο και βγήκαν τόσες που δεν ήξερα τι να τις κάνω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγχαρητήρια! Και εγώ φτιάχνω πολτό ντομάτας... αν και για φέτος δεν έχω φτιάξει ακόμα. Τα πομοντόρι που διάλεξες ξέρω ότι κάνουν πολύ ωραία σάλτσα αλλά δεν έχω πετύχει φθηνό οπότε επιλέγω κανονικές ώριμες ντομάτες. Οι διαφορές μου με τη δική σου τεχνική είναι ότι το ξεφλούδισμα και ξεσπόριασμα το κάνω με ειδική μηχανή οπότε γλυτώνω αρκετό χρόνο και κόπο. έπειτα βράζω πάρα πολύ τις ντομάτες για να γίνουν πάστα/πελτες... Επίσης, ένας εναλλακτικός τρόπος αποστείρωσης είναι να βάλεις τα βάζα στο φούρνο. Πολλά φιλιά και καλοφάγωτη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμείς τα βρήκαμε με 0,30 και 0,40 λεπτά το κιλό :)
      Σ ευχαριστώ πολύ και για τη δική σου εκδοχή :)

      Διαγραφή
  3. Κάθε χρόνο φτιάχνουμε σάλτσες-μπελτέδες-λιαστές-τουρσιά και τις κονσερβοποιούμαι με τον τρόπο αυτόν.Χωρίς συντηρητικά και με σωστή αποστείρωση κρατάνε 1 χρόνο και..
    Μπράβο Αριάδνη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. αχ τι ωραία!!! δεν το έχω επιχειρήσει!!! άσε δε που δε γνώριζα ότι τη σάλτσα τη βράζουμε μετά την πολτοποίηση και ρίχνουμε λάδι και αλάτι!! είχα την εντύπωση πως σταματούσε η διαδικασία στον πολτό και μετά ρίχνουμε από πάνω φρέσκο λάδι στο βαζάκι μέσα... χμμμ. ευχαριστούμε πολύ!!! θα την κρατήσω σε περίπτωση που χρειαστεί!!! :) φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είναι το καλύτερο να κανεις μονη σου την σάλτσα σου και να ξερεις τι ακριβως βαζεις στην κουζινα σου,, και εδώ αυτά τα ντοματακια είναι ακομα ακριβα..θα έχεω υπόψην μου την συνταγή σου.. να περνας ομορφα οτι και να κανεις .. φιλακιααααα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα ... υπέροχο να κάνεις μόνη σου την σάλτσα μια και είναι σίγουρα καλή!! Καλοφάγωτη και του χρόνου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή