Το κότσι έχει τρυφερό κρεατάκι και το τιμούμε συνήθως στις γιορτές των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς. Στο δικο μας σπίτι , πολύ πιο συχνά.
Υλικά για 4 άτομα:
4 κότσια χοιρινά
5-6 πατάτες μεσαίου μεγέθους καθαρισμένες και κομμένες κατα πλάτος
Υλικά για το μαρινάρισμα:
1 ποτήρι ελαιόλαδο
1 ποτήρι λευκο κρασί/ρετσίνα
2 κύβους τριμμένους
Πιπέρι
Κόλιανδρο
Δενδρολίβανο
Θυμάρι
Μαντζουράνα
Mix μπαχαρικών
1 ποτήρι κρασιού χυμό λεμονιού
1 ποτήρι κρασιού χυμό πορτοκαλιού
Για τον πουρέ μελιτζάνας:
5-6 μελιτζάνες ψημένες ξεφλουδισμένες σε κύβους
Μπεσαμέλ
Εκτέλεση:
Για να είναι το κρέας μας πιο γευστικό, ζουμερό και μαλακό, το μαρινάρουμε απο το προηγούμενο βράδυ. Σε ένα μεγάλο τάπερ τοποθετούμε τα κότσια και τα περιχύνουμε με τα υλικά της μαρινάδας. Δεν χρησιμοποιούμε αλάτι, ή αν βάλουμε καλό θα ήταν να βάλουμε λίγο, γιατί το αλάτι έχει την ιδιότητα να σφίγγει τους ιστούς του εκάστοτε κρέατος και το αποθηκεύουμε στο ψυγείο. Την επόμενη μέρα βάζουμε τα κότσια, στη γάστρα με τη μαρινάδα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 2,5 με 3 ώρες. Την τελευταία ώρα προσθέτουμε και τις πατάτες. Σύμφωνα με το λίνκ που σας έδωσα, ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ. Μόλις είναι έτοιμη χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τα κομμάτια απο τις ψημμένες μελιτζάνες ανακατεύοντας με το σύρμα, έτσι ώστε να δέσει ο πουρές μας. Το φαγητό συνοδεύεται με λευκό κρασί , μπύρα ή γιατί όχι; και με τσίπουρο ή ούζο.
Υλικά για 4 άτομα:
4 κότσια χοιρινά
5-6 πατάτες μεσαίου μεγέθους καθαρισμένες και κομμένες κατα πλάτος
Υλικά για το μαρινάρισμα:
1 ποτήρι ελαιόλαδο
1 ποτήρι λευκο κρασί/ρετσίνα
2 κύβους τριμμένους
Πιπέρι
Κόλιανδρο
Δενδρολίβανο
Θυμάρι
Μαντζουράνα
Mix μπαχαρικών
1 ποτήρι κρασιού χυμό λεμονιού
1 ποτήρι κρασιού χυμό πορτοκαλιού
Για τον πουρέ μελιτζάνας:
5-6 μελιτζάνες ψημένες ξεφλουδισμένες σε κύβους
Μπεσαμέλ
Εκτέλεση:
Για να είναι το κρέας μας πιο γευστικό, ζουμερό και μαλακό, το μαρινάρουμε απο το προηγούμενο βράδυ. Σε ένα μεγάλο τάπερ τοποθετούμε τα κότσια και τα περιχύνουμε με τα υλικά της μαρινάδας. Δεν χρησιμοποιούμε αλάτι, ή αν βάλουμε καλό θα ήταν να βάλουμε λίγο, γιατί το αλάτι έχει την ιδιότητα να σφίγγει τους ιστούς του εκάστοτε κρέατος και το αποθηκεύουμε στο ψυγείο. Την επόμενη μέρα βάζουμε τα κότσια, στη γάστρα με τη μαρινάδα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 2,5 με 3 ώρες. Την τελευταία ώρα προσθέτουμε και τις πατάτες. Σύμφωνα με το λίνκ που σας έδωσα, ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ. Μόλις είναι έτοιμη χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τα κομμάτια απο τις ψημμένες μελιτζάνες ανακατεύοντας με το σύρμα, έτσι ώστε να δέσει ο πουρές μας. Το φαγητό συνοδεύεται με λευκό κρασί , μπύρα ή γιατί όχι; και με τσίπουρο ή ούζο.
Αυτός ο πουρές μελιτζάνας με ιντριγκάρει! Θέλω να τον δοκιμάσω!
ΑπάντησηΔιαγραφή;-)
Καλό μεσημεράκι, κορίτσι μου!
ΣΣΣΜΟΥΤΣ!
αγαπημενο φαγητο ειδικα για τις γιορτες με συνοδεια κοκκινου κρασιου ή μπυρας! τελεια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα φταίω άμα απλώσω το χέρι μέσα στην οθόνη; όχι πείτε μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμφωνώ με τον Μορφέα από πάνω!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια Πολλά Αριάδνη μου & πολλές ευχές για μία νέα χρονιά με υγεία, χαρά & αγάπη!
Κότσι!!! Μεζές τέλειος!!! Και μου αρέσει και η μελιτζάνα ως πουρέ! Μπράβο κουκλίτσα!Καλή Χρονιά με πολύ αγάπη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαγεία το κότσι, από τα αγαπημένα μου φαγάκια!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια πολλά Αριάδνη μου, καλή χρονιά να έχετε!!!!
Φιλιά!
Τι ομορφιά είναι αυτή παιδί μου?????
ΑπάντησηΔιαγραφήΕύχομαι καλή χρονιά με υγεία και πολλές χαρούμενες στιγμές!!!!
Πολύ ωραίο φαγητό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή χρονιά με υγεία :)
λαικ κοτσι...λαικ χοιρινο!!!!καιτου χρονου!!! καλή χρονια!!!! <3
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή και ευτυχισμένη χρονιά σου ευχόμαστε γεμάτη "νοστιμιές" σαν αυτές που μαγειρεύεις!!!!!Φιλιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήχρόνια πολλά δημιουργικά όμορφα χαμογελαστά
ΑπάντησηΔιαγραφή