Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Κάρυ

Πολύ αρωματικο και αγαπημένο!
Το κάρυ έρχεται απο την Ανατολή στην ουσία είναι ένα μείγμα μπαχαρικών. Το κιτρινο χρώμα δίνει ο κουρκουμάς, περιέχει επίσης κόλιανδρο, τζίντζερ, πάπρικα, σιναπόσπορο, κανέλα, κύμινο, πιπέρι, κάρδαμο και γαρύφαλλο. Σύμφωνα με το captainspices.gr Η αρχαιότερη γνωστή συνταγή για κάρυ βρέθηκε στη Μεσοποταμία, γραμμένη σε κείμενο σφηνοειδούς γραφής και χρονολογείται στο 1700 πΧ. Πιθανότατα ήταν μία προσφορά στο θεό Μαρδούκ.

Στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Αγγλία του 1390, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ριχάρδου ΙΙ, γράφτηκε το πρώτο Αγγλικό βιβλίο μαγειρικής με το όνομα «Η φόρμα του Κάρυ». Ο όρος Κάρυ στα αρχαία Αγγλικά προερχόταν από τη Γαλλική λέξη cuire που σημαίνει μαγειρεύω και ψήνω και άρα χρησιμοποιούνταν για να μιλήσει γενικά για τη μαγειρική. Το Κάρυ διαδόθηκε ακόμα πιο πολύ στην Αγγλία τον 19ο αιώνα κατά την περίοδο της Βρετανικής κατοχής της Ινδίας, η οποία βοήθησε στην εξοικείωση των Άγγλων με τις καυτές πικάντικες Ινδικές γεύσεις.

Μελέτες που έγιναν σε Ιρλανδία και Πολωνία επιβεβαίωσαν τις αντικαρκινικές ιδιότητες της κουρκουμίνης. Λογω των αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδων ιδιοτήτων προλαμβάνει τη γήρανση του εγκεφάλου. Το health.in.gr αναφέρει χαρακτηριστικά: "Το κάρυ χρησιμοποιείται πολύ στην ασιατική κουζίνα και αξίζει να σημειωθεί ότι η συχνότητα της νόσου Αλτσχάιμερ μεταξύ των ηλικιωμένων Ασιατών είναι τέσσερις φορές μικρότερη από αυτή στις ΗΠΑ".

1 σχόλιο: